Online koffie kopen: drie tips om de juiste koffiebonen te vinden

Koffie is niet weg te denken uit ons dagelijks leven. Wereldwijd worden dagelijks zo’n 2.25 miljard kopjes koffie gedronken. En wat is er heerlijker dan je eerste kopje koffie ’s morgens. Even genieten en opgaan in de beleving van geur en smaak. Ik ken veel mensen die niet graag hun koffie een dagje overslaan.

We kunnen dus wel stellen dat koffie belangrijk is voor heel veel mensen en iedereen heeft zijn voorkeur. Dat kun je wel zien aan alle varianten die er zijn. Vooral als je je kopje koffie buiten de deur drinkt. Maar ook thuis zijn er gelukkig inmiddels vele mogelijkheden. En voor echte koffieliefhebbers natuurlijk het liefst zelf gemalen van verse koffiebonen. Dan komt meteen de volgende vraag opborrelen. Welke koffieboon gaan we kopen of bestellen, want er zijn natuurlijk heel wat soorten. Wat kies je? Er zijn een paar tips om je te helpen bij het maken van de beste keuze.

De zoektocht naar verse bonen.

De branddatum van je verse bonen is heel belangrijk voor de smaak van je koffie. Als je op zoek gaat naar bonen, kijk dan op de verpakking, of je die datum kunt vinden. Vraag desnoods de winkelier of leverancier, of ze je erbij kunnen helpen. Als de koffiebonen oud zijn, dan proef je dat als liefhebber. Vaak wordt de smaak dan wat muf. Als je gewend bent aan goede koffie, zullen je smaakpapillen oudere koffiebonen een stuk minder waarderen. Als je de leeftijd van je bonen kent, zul je gaan herkennen wat je lekker vindt en ga je je voorkeuren leren kennen. Ga experimenteren om jouw unieke smaak te ontdekken, maar dus echt met verse bonen! Hou een leuk koffie-notebook bij.

Drink je je koffie met melkproducten, dan zul je minder genuanceerd kunnen proeven, maar ben je fan van zwarte koffie of espresso bijvoorbeeld, dan zul je scherper verschillen kunnen opmerken en jezelf daar zeker ook meer in trainen. Je zou kunnen bespeuren dat de smaak van nat verwerkte bonen anders is dan van droog verwerkte bonen. En wat doet het klimaat van het land van herkomst voor de smaak.

Heb je zelf geen molen om bonen te malen? Overweeg zeker om er één te kopen. Hier kan je een paar goede tips vinden. Waarom? Wel, zelf je koffiebonen malen houdt ze niet alleen langer vers maar geeft je ook meer “connectie” met je koffie. Zeker de moeite!

Kies je voor een blend of single origin?

De meningen zijn verdeeld over wat lekkerder is. Tja, over smaak valt niet te twisten natuurlijk. Sommige puristen zweren bij single origin, maar de meeste koffiebranders bieden beide opties aan. Er valt ook veel voor melanges of blends te zeggen. De ene boon geeft een betere afdronk, de ander heeft de heerlijkste aroma’s en een derde boon geeft misschien juist weer een fijner mondgevoel. Je ziet ook dat veel koffiebedrijven juist de melanges, dus meer complexe koffieblends, aan de horeca en eindgebruikers verkopen.

De kracht van het brandniveau.

Koffiebonen worden geroosterd om ze die echte koffiesmaak te geven. Deze factor is heel belangrijk in het hele proces. Dit heet het brandniveau. Je kent die termen wel van de verpakking van je koffiebonen. Denk aan ‘Dark Roast’, of ‘City Roast’. Eigenlijk zie je bonen die ‘medium roast’ zijn het vaakst en deze lijken ook het meest geschikt te zijn voor espresso.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *