4 Gezonde tips die elke persoon zou moeten toepassen in zijn keuken
Koken thuis is niet alleen leuk en gezond, maar ook makkelijk, zelfs als je geen topkok bent. Het gaat erom dat je de juiste kneepjes van het koken leert. En weet je wat? Een goede relatie met eten helpt je ook om gezonder te koken. Koken is niet alleen goed voor je lijf, maar ook voor je geest. Zelf je maaltijden bereiden is bijna net zo bevredigend als ze opeten. In dit artikel geven we je vier simpele tips om je maaltijden niet alleen gezond, maar ook superlekker te maken.
1. Stomen
Stomen houdt de voedingsstoffen in groenten beter vast dan roerbakken of sauteren. Het stomen kan zelfs het gehalte aan bètacaroteen in wortels verhogen! Uit onderzoek is gebleken dat bij stomen de meeste glucosinolaten worden behouden, vooral in bladgroenten zoals boerenkool, spruitjes en broccoli, die ziektes en kanker kunnen bestrijden en helpen voorkomen. Je kunt het beste stomen door een stoommandje op de pot met water te doen met het voedsel dat je wilt koken, en ervoor zorgen dan de bovenkant wordt afgedekt. Stoom tot de groenten zacht worden en je hebt een gezonde maaltijd. Kijk ook eens naar lekker en gezond eten op noototheek.nl.
2. Blancheren
Als je van een beetje knapperigheid in je groenten houdt, is blancheren een van de beste basistechnieken om ze knapperig en tegelijkertijd mals te maken. Bij deze methode dompel je de groenten ongeveer zeven minuten onder in een pot kokend water (tot de kleur van de groente fel oplicht). Daarna stop je het kookproces door ze in een ijsbad te leggen. Door deze techniek blijven de kleuren van de groenten en hun voedingsstoffen behouden.
3. Koken met wereldwijde smaken
Sommige van de gezondste diëten, denk aan het mediterrane dieet of de traditionele Japanse of Chinese keuken zijn rijk aan groenten en granen en slaan bewerkte voedingsmiddelen over. Het gebruik van kruiden, zoals kerriepoeder, en specerijen, zoals basilicum, helpen je eten op smaak te brengen zonder zout toe te voegen. Bovendien zijn maaltijden als Thaise curry’s en Griekse salades niet alleen gezond voor je, maar ook heerlijk (en niet zo moeilijk om thuis te maken!).
4. Gebruik mindfulness terwijl je eet
Als je je volledig richt op het huidige moment, waarbij je rustig je gevoelens, gedachten en lichamelijke gewaarwordingen erkent en accepteert, ben je bezig met mindfulness. Mindful eten betekent in wezen dat je je volledige aandacht richt op je eten terwijl je het koopt, bereid, serveert en consumeert. Door echt aandacht te besteden aan het voedsel dat je eet, kun je meer bewuste beslissingen maken over wat je gaat eten, waardoor je minder snel grijpt naar fastfood en snacks. Dit zal je helpen om meer waardering te krijgen voor gezond eten en een gevoel van tevredenheid te ervaren.